Lintjes voor militairen en (oud-)burgermedewerkers Defensie

5 militairen en 19 burgermedewerkers of oud-medewerkers van Defensie kregen vandaag een onderscheiding. Zij ontvingen de onderscheiding uit handen van de burgemeester in hun woonplaats. De 24 kregen een lintje voor hun verdiensten voor de maatschappij.

Versierselen van een koninklijke onderscheiding.

“Iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen daartoe heeft gestimuleerd.” Die kwalificatie leverde J.H.G. Litjens vandaag een koninklijke onderscheiding op. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

40.000 namen

Die inspanningen voor de samenleving bestaan uit zijn werk als chief support branch bij het CIMIC Centre of Experience van Defensie. Daarnaast deed Litjens veel vrijwilligerswerk. Zo was hij secretaris van de Vereniging Veteranen Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen en, tot op heden, bestuurslid van de Stichting Nationaal Indië-monument. Litjens was ook nog publicist van de erelijsten van gesneuvelde militairen. Hij beheert daarvoor een database met 40.000 namen.

Met de zwaarden

Generaal-majoor I.M. de Jong is vanaf vandaag ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden’. Die zwaarden duiden op ‘verdienstelijk handelen in een militaire uitvoering’. De Jong heeft dat in verschillende functies gedaan. Zo was hij vertegenwoordiger van Supreme Allied Commander Europe, maar ook commandant van zowel 200 Bevoorradings- en Transportbataljon, als van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Ook als plaatsvervangend directeur van het Commando Materieel en IT, het voormalige DMO. Hij heeft dan ook “een belangrijke bijdrage geleverd aan de krijgsmacht.”

De gedecoreerden die zijn aangemeld bij het ministerie Defensie:

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
J.M. Sol
G.A.M. Leus
J.H.G. Litjens
P.H. Bercx-Schilder BBA
E. van der Most
J.G.M. van Hoppe
Ing. M.J.L. Goossen
M.A.A. Mason
W.A. Verduyn Lunel
H.J.M. van de Burgt
K.E. Bovenlander
T.C. Keijzer
J. Krikke
L.J.R. Meelhuyzen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden
Generaal-majoor v.d. Logistiek drs. I.M. de Jong

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden
Luitenant-kolonel der Cavalerie J.W. Wouters BBA
Kapitein M. Tattersall
Majoor der Infanterie E. Karadeniz
Kapmarns J.J.C. Wolf 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
H.A. Oorschot
G.J. Biesheuvel
F.G.J. Zwam
H.W. de Vries

Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden
Majoor v.d. Logistiek M.W.H.T. Scheers

Gerelateerde berichten