Aantal cyberaanvallen op overheid en defensie met bijna de helft gestegen

Aantal cyberaanvallen op overheid en defensie met bijna de helft gestegen. In 2021 kregen organisaties in totaal 50% meer wekelijkse cyberaanvallen te verduren dan in 2020. Overheid/defensie zag een gemiddelde van 1.136 wekelijkse aanvallen (47% toename).

Dit blijkt uit het 2022 Security Report van het Check Point Research (CPR). Het rapport beschrijft de belangrijkste aanvalsvectoren en technieken waarvan CPR in 2021 getuige is geweest.

Het Cyber Security Report 2022 geeft een gedetailleerd overzicht van het landschap van cyberdreigingen en aanbevelingen om de volgende cyberpandemie te voorkomen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van Check Point Software’s ThreatCloud Intelligence tussen januari en december 2021, en benadrukken de belangrijkste tactieken die cybercriminelen gebruiken om bedrijven aan te vallen. Het rapport is hier beschikbaar.

Het rapport is via deze link beschikbaar.

Defensie Cyber Commando
Defensie wil de digitale omgeving zo goed mogelijk verdedigen en heeft daarom het Defensie Cyber Commando. Deze organisatie valt direct onder de Commandant der Strijdkrachten. Het cyber commando zet zich in voor de digitale veiligheid van de hele Defensieorganisatie en haar partners.

Verdediging, inlichtingen en aanval
Het Defensie Cyber Commando concentreert zich op 3 gebieden van digitale veiligheid:

Verdediging. Alle digitale systemen moeten veilig zijn voor aanvallen en spionage.
Inlichtingen. De krijgsmacht moet op de hoogte zijn van bedreigingen in de digitale omgeving. Die bedreigingen komen zowel van binnen de eigen systemen (zwakheden en ‘achterdeurtjes’) als van buitenaf. Het cyber commando moet kunnen infiltreren in systemen van derden om informatie over cyberdreigingen te verkrijgen.
Aanval. De krijgsmacht kan digitale systemen van tegenstanders aanvallen, manipuleren of uitschakelen. Tegenstanders kunnen andere landen zijn, maar ook (terroristische) organisaties of hackers.

Gerelateerde berichten