Weekoverzicht Defensieoperaties

Een eerste groep evacués uit Soedan arriveerde gisteravond op Vliegbasis Eindhoven. Het ging om ongeveer 100 mensen. Ze kwamen aan met een Airbus A330 van de NAVO-vliegtuigenpool. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 19 tot en met 25 april. 

Defensie evacueert sinds het weekeinde Nederlanders en mensen met een andere nationaliteit uit Soedan. Dat gebeurt met C-130 Hercules-transportvliegtuigen via een luchtbrug vanaf Aqaba in Jordanië. Mariniers voeren de evacuaties ter plaatse uit.

Voor de evacuatieoperaties zet Defensie ook een medisch team in en militairen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. 

De operaties gebeuren in samenwerking met andere Europese landen en internationale partners.

Lees hier het nieuws over de evacuaties vanuit Soedan.

Militair op bergwand.
De uitdagingen zijn groot in het Roemeense hooggebergte.

Roemenië

Te voet tientallen kilometers afleggen in de Karpaten, op hoogtes tot ver boven de sneeuwgrens. In dit decor van het Roemeense hooggebergte werden de Nederlandse Rode Baretten en hun Franse, Luxemburgse en Roemeense collega’s flink uitgedaagd. Tijdens het dalen en klimmen moesten de militairen onder meer een rivier oversteken, gewonden verplaatsen en een observatiepost inrichten. Ook een reddingsoperatie na een helikoptercrash maakte deel uit van de training.

Militairen lopen in de sneeuw.
Militairen trainen in de Karpaten.

Oefenen in de bergen is een specialiteit van militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Die zijn dan ook overal ter wereld onder alle omstandigheden in te zetten. Zo’n 140 van hen maken momenteel deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Marineschepen thuis na inzet NAVO-vlootverbanden

Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Schiedam keerden terug in Den Helder. De marineschepen zijn de afgelopen maanden ingezet voor 4 NAVO-vlootverbanden.

Caribisch gebied

De marine onderschepte opnieuw een partij drugs in het Caribisch gebied. De bemanning van Zr.Ms. Holland nam samen met de Kustwacht Caribisch gebied zo’n 850 kilo cocaïne in beslag.

Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Trainingen Oekraïne

Zo’n 65 militairen van de landmacht voorzien op grote schaal Oekraïense militairen van een basistraining in het Verenigd Koninkrijk.

Op andere locaties in het Verenigd Koninkrijk gaven Nederlandse mariniers afgelopen maanden een aanvullende training. Samen met Britse collega’s leidden zij 700 Oekraïners op. De mariniers keren vandaag terug naar Nederland.

Ook onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Overigens worden onder dezelfde EUMAM-vlag ook in Duitsland Oekraïense militairen getraind. Dat gebeurt door zo’n 60 landmachtmilitairen.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak ook met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Van Amstel vaart voor de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde 43 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.

Gerelateerde berichten