Zr. Ms. Van Amstel vaart niet uit door corona-besmettingen

Door een corona-uitbraak onder de bemanning kan Zr.Ms. Van Amstel niet uitvaren. Het multipurposefregat zou deze week verder gaan met het opwerkprogramma voor schip en bemanning. Door 12 positief geteste bemanningsleden en in afwachting van het lopende bron- en contactonderzoek gaat dit niet door. Het schip gaat vandaag dicht en de bemanning naar huis. Op dit moment maken de positief geteste bemanningsleden het goed.

Alleen vrijdag komen er nog enkele bemanningsleden aan boord om verse voeding en andere noodzakelijke spullen van boord te halen. Momenteel onderzoekt het marinehoofdkwartier samen met de opwerkautoriteit Sea Train Command wanneer het programma veilig en verantwoord hervat kan worden.

Gevolgen opwerktraject onbekend

De Van Amstel zou beginnen aan SARC-4, een safety and readiness check. Na afloop van deel 4 zijn schip en bemanning bevoegd om veilig te oefenen. Als een bemanning een opwerktraject volledig heeft doorlopen, dan hebben ze laten zien dat ze weer klaar zijn voor elke mogelijke inzet met dat schip. Het is duidelijk dat het opwerktraject van Zr.Ms. Van Amstel vertraging oploopt, maar nog niet in welke mate dit effect heeft op de inzet van het schip.

Maatregelen ter voorkoming
Uiteraard waren er maatregelen genomen om een uitbraak te voorkomen. Sinds halverwege december zijn alleen noodzakelijke werkzaamheden aan boord uitgevoerd. Dit moest zorgen voor zo min mogelijk mensen aan boord. Voorafgaand aan een varende periode wordt een medische screening gedaan. Ieder bemanningslid met coronagerelateerde klachten wordt getest voordat diegene aan boord mag.

De inzet van Defensie is aangemerkt als vitaal voor de Nederlandse samenleving en gaat dus door. Daarbij worden de RIVM-maatregelen zoveel mogelijk nageleefd.

SelectSelect

Gerelateerde berichten