Nederland wil Invictus Games opnieuw jaar uitstellen

Het bestuur van de Stichting Power of Freedom heeft unaniem de wens uitgesproken de Invictus Games opnieuw een jaar uit te stellen. De onzekerheid wat wel en niet kan door het coronavirus is te groot, ook voor een alternatief scenario.

De sporters zijn geïnformeerd over de keuze van het bestuur. ‘Wij realiseren ons dat dit wederom ook voor jullie een teleurstelling is, maar zien dit als enige mogelijkheid de gezondheid van alle deelnemers te waarborgen en tegelijkertijd ook recht te doen aan het gedachtengoed van de Invictus Games’, zo schrijft de stichting in een brief naar alle deelnemers.

Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen kon vorig jaar mei in Den Haag ook niet doorgaan door de gevolgen van de corona-pandemie. In aanloop naar de volgende editie overwoog Stichting Power of Freedom (PoF) verschillende scenario’s om dit jaar toch vorm te geven aan het evenement. Die draaiboeken varieerden in vorm van een digitale versie zonder deelnemers tot uitgebreide Spelen, volgens het plan van 2020. “Alle aangepaste andere scenario’s zijn omgeven met teveel onzekerheden en risico’s. Of zelfs simpelweg onmogelijk door beperkingen ter plaatse en het ontbreken van faciliteiten zoals hotels en cameraploegen”, zo stelt bestuursvoorzitter Mart de Kruif.

Hart onder de riem
CDS luitenant-admiraal Rob Bauer begrijpt de keuze van de stichting. “Dit is de juiste beslissing, om de gezondheid van iedereen rondom de spelen te kunnen waarborgen. Maar dat we er allemaal – wederom – begrip voor hebben, betekent nog niet dat we er niet van balen.” Ook minister Ank Bijleveld noemt het een bittere teleurstelling. In een videoboodschap steekt ze deelnemers een hart onder de riem. “Jullie weten als geen ander dat de weg naar herstel vaak grillig en onvoorspelbaar is. De weg uit de coronapandemie is dit ook en zorgt voor vele hobbels zoals deze.”

Gerelateerde berichten