Flitsmacht-training Noble Jump eindigt met flinke klappers

Een kakafonie aan explosies, schoten, grommende motoren en piepende rupsbanden. De VJTF-gevechtsbrigade van de NAVO toonde op het Italiaanse Sardinië hoeveel vuurkracht deze snel inzetbare flitsmacht op de mat kan brengen. De demonstratie was het slotakkoord van de oefening Noble Jump waar 2.200 militairen aan deelnamen, onder wie zo’n 650 Nederlanders.

Noble Jump

Defensie heeft met onder meer het 17e infanteriebataljon van 13 Lichte Brigade en Stingergroepen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) een belangrijk aandeel in de Very High Readiness Joint Taskforce.
De VJTF is de snelle reactiemacht van de NATO Response Forces (NRF). Die gaat tijdens een crisis als eerste het gevecht aan, waarna er snel versterkingen worden aangevoerd.

Meer Noble Jump

Prestatie op zich

Om 2.200 militairen en zo’n 500 tanks, pantservoertuigen en andere middelen binnen enkele dagen op een eiland krijgen is een ‘complexe operatie’, weet brigadegeneraal Joland Dubbeldam. Hij is verbonden aan het hoofdkwartier 1 German/Netherlands Corps, dat nu het commando voert over het landcomponent van de NRF. “Transport is een uitdaging. Hoe komt alles op een georganiseerde manier op de plek van bestemming”, zegt Dubbeldam. “Het zijn veel spullen en het vliegveld en de haven van Sardinië hebben een beperkte capaciteit. Ondertussen moet het normale leven hier gewoon door kunnen gaan. Maar die operatie is bijzonder goed geslaagd.”

Noble Jump

Afschrikking

De NAVO is in staat een complete troepenmacht snel te verplaatsen en gevechtsklaar te hebben. Om dat te laten zien aan bondgenoten en potentiële tegenstanders, was een ander doel van Noble Jump. Daarnaast was het een mooie kans voor de 9 landen die nu deel uitmaken van de VJTF om samen te oefenen.

Afbouw

Gelijktijdig oefenden andere VJTF-eenheden met in totaal 4.000 man in het Duitse Guz Altmark en Bergen-Hohne. Een stuk dichterbij dan Sardinië. Naar dat eiland gaan, was één ding. Om alle eenheden weer thuis te krijgen is een logistieke operatie op zich. Misschien minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk. Hoewel een flink deel van de militairen snel terugvliegt, blijft er genoeg mankracht over om het kamp af te breken en alle spullen via de lucht en per schip terug te brengen.

Gerelateerde berichten