Bemanning Zr.Ms. Van Amstel voorbereid op reddingsacties in ijzige kou

Militairen en kustwacht-leden moeten onder alle omstandigheden drenkelingen kunnen redden. Hoe koud het soms ook mag zijn. De bemanning van Zr.Ms. Van Amstel trainde de afgelopen dagen mee tijdens deze zoek- en reddingsoperaties (SAR) in IJsland. Dat gebeurde onder arctische omstandigheden. Het marineschip was er op inzet.

Een helikopter vliegt boven een marineschip.

Gezien de unieke geografische ligging is IJsland als NAVO-partner van groot belang, ook al heeft het land geen eigen krijgsmacht. De kustwacht IJsland (ICG) is onder meer verantwoordelijk voor SAR-operaties in die regio. Ook maritieme veiligheid, toezicht, en rechtshandhaving in de zeeën rond IJsland valt onder hun verantwoordelijkheid. Het gaat om een gebied van 1,8 miljoen vierkante kilometer.

De inzet van de ICG is onmisbaar voor de veiligheid op zee, maar ook van luchtoperaties. “Als zich een noodsituatie voordoet, bellen de NAVO-eenheden de ICG SAR”, zegt commandant Asgrimur Asgrimsson op het ICG-hoofdkwartier in Reykjavik.

Bondgenoten

Maar de ICG kan dit enorme gebied niet altijd alleen controleren. Daarom wordt soms een beroep op bondgenoten gedaan. De bemanning van Zr.Ms. Van Amstel oefende daarom aan de noordzijde van IJsland samen met de kustwacht. Hierbij is onder meer een Aerospatiale Super Puma-helikoper AS-332 ingezet. Hiermee werd een oefenpatiënt tijdens ijzige kou op een brandcard van boord gehesen.

Verder werken de eenheden samen bij het verzamelen, analyseren en verspreiden van informatie. Zo kunnen zij op elk moment een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de oppervlakte creëren. De maritieme veiligheid en beveiliging worden zo gewaarborgd. Naast de SAR-oefening, is er in werkbezoeken kennis uitgewisseld over maritieme operaties van de NAVO. De burger-bemanningen van de IJslandse kustwacht leerden van de militairen van Zr.Ms. Van Amstel en andersom.

Door samen te trainen zijn de ICG en de Nederlandse militairen voorbereid op zaken die eventueel gebeuren als gevolg van toegenomen scheepvaart in het gebied. Zo varen er niet alleen meer vrachtschepen, maar ook meer cruisesschepen.

Eerder deze maand trainde Zr.Ms. Van Amstel rondom IJsland in onderzeebootbestrijding.

Gerelateerde berichten