Korps Commandotroepen onder nieuwe leiding

Kolonel Huub Smeets wordt binnenkort de nieuwe commandant van het Korps Commandotroepen (KCT). Dit is de special forces eenheid van de landmacht, gevestigd in Roosendaal. De wisseling van de leiding is eerder aan het personeel bekend gesteld.

Groep saluerende commando's op de rug gezien, met de Nederlandse vlag in top.

Volgens de landmacht gaf kolonel Paul Janssen de afgelopen 2,5 jaar op gedegen wijze leiding aan het KCT. Het korps is een complexe en veelzijdige eenheid en kent een uitermate hoog operationeel tempo. Dit vraagt veel van een commandant.  

Recent is met de leiding van het KCT een aantal gesprekken gevoerd. Dat gebeurde naar aanleiding van signalen over een mogelijk onveilige werksfeer. Daaruit is naar voren gekomen dat er niet zozeer sprake is van een onveilige werksfeer, maar dat de samenwerking in de leiding onvoldoende harmonieus is om naar de toekomst toe effectief te blijven. Daarnaast is er bij Janssen sprake van privéomstandigheden.

Hij is daarom tot de conclusie gekomen dat het als gevolg van beide situaties beter is dat hij zijn functie overdraagt. “Het korps verdient een commandant die zich er 100% voor kan inzetten”, zo laat hij weten. De landmacht respecteert zijn besluit en dankt Janssen voor zijn inzet als korpscommandant.

Het KCT wordt veelvuldig ingezet. Soms zichtbaar, zoals tijdens de evacuatieoperatie in Kabul, maar veelal onzichtbaar. Daarbij is vaak sprake van inzet met een hoog risico en korte voorbereidingstijd.   

Gerelateerde berichten