Nederland stuurt Pantserhouwitsers naar Oekraïne

Defensie stuurt een beperkt aantal Pantserhouwitsers naar Oekraïne. Het mobiele 155mm-geschut is het zwaarste wapentuig van de landmacht. De levering gebeurt op verzoek van het land om zwaardere wapens. Nederland zegde het materieel 19 april al toe.

Het leveren van Pantserhouwitsers gebeurt in overeenstemming met Duitsland, dat munitie voor de wapens verzorgt. Ook verzorgen de oosterburen opleiding en training zodat de Oekraïners het materieel weten te gebruiken.

De urgentie van het leveren van zwaarder materieel aan Oekraïne is hoog. Het sturen van de Pantserhouwitsers is een eerste resultaat na overleg tussen de bondgenoten. De voorbereiding en training zijn niet in Oekraïne zelf en nemen nog enige tijd in beslag. Het gaat daarom niet om directe inzet.

Geen invloed op gereedheid
De operationele gereedheid van de landmachteenheden wordt niet beïnvloed. Nederland beschikt over voldoende middelen, waarmee opleiding, training en inzet zijn te garanderen.
Binnen Defensie maakt het Vuursteun Commando gebruik van het geschut. De granaten kunnen onder alle weersomstandigheden een vijandelijk doel op 50 kilometer afstand uitschakelen. Door de zogenoemde top attack wordt nevenschade beperkt. Hierbij komt de granaat op het laatst recht uit de lucht vallen.

Gerelateerde berichten