Nieuwe commandant tankbataljon: “tank vervult essentiële rol in een gevecht”

“De tank heeft nog steeds zijn meerwaarde voor het grondoptreden. Niet alleen vanwege de unieke combinatie van vuurkracht en de bescherming die het pantser biedt. Die meerwaarde geldt ook vanwege de mobiliteit op de grond en de moderne sensoren van de tank die snel informatie kunnen verwerken.” Dat is de mening van luitenant-kolonel Bas Schillemans. Wat hem betreft vervult de tank dan ook een essentiële rol in een gevecht. Schillemans weet waar hij over praat. De ervaren cavalerist kreeg gisteren het commando in handen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon.

Schillemans is daarmee de eerste Nederlander die het bevel voert over het binationale tankbataljon dat in maart 2016 werd opgericht. De veranderende veiligheidssituatie toont inmiddels het belang aan van samenwerking binnen de NAVO. “Het binationale 414 Tankbataljon is wat dat betreft een unieke volledig geïntegreerde Duits-Nederlandse eenheid binnen de alliantie”, zegt Schillemans.

Weer tanks in het buitenland
De in het Duitse Bergen-Lohheide gestationeerde eenheid valt onder 43 Gemechaniseerde Brigade en telt 48 Leopard 2A6-gevechtstanks.
Nederland neemt binnen het bataljon het zogenoemde 4e eskadron voor zijn rekening. De Nederlandse cavaleristen werden medio vorig jaar voor het eerst ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen. Het was toen ook voor het eerst in 20 jaar dat Defensie weer tanks in het buitenland ontplooide.

Elkaar versterken
Schillemans weet dat het hier niet bij blijft. Voor hem is de geplande inzet van tanks voor de enhanced Forward Presence in 2024 in het Baltische land de stip op de horizon. “Tijdens samenwerking met Duitsers versterken we elkaar. Dat komt door de Deutsche gründlichkeit, gecombineerd met de Nederlandse flexibiliteit”, legt hij uit. “Duitsers hebben ook veel kennis van tankoptreden en hanteren met name strakke procedures. Nederlanders zien soms andere mogelijkheden om een doel te bereiken. Dat maakt gezamenlijk optreden erg sterk.”

Kennis behouden
De krijgsmacht bezat ooit bijna 1.000 Leopards. Ze zijn de afgelopen decennia gefaseerd wegbezuinigd. In 2011 werd het laatste schot gelost en ging het merendeel in de verkoop. Om toch de kennis van dit materieel te behouden, richtte de landmacht in 2015 een speciaal peloton op. Dat ging in 2016 op in 414 Tankbataljon.

Gerelateerde berichten