Prijs voor documentaire over robotisering bij landmacht

De landmacht is met een documentaire over robotisering in de prijzen gevallen. ‘Robotisering bij de Nederlandse Landmacht’ is gisteren tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met de Gouden Reiger in de categorie Effectief en Overtuigend.

De landmacht werkte voor de ruim 18 minuten durende documentaire samen met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en communicatiebureau LVB. Alle aandacht gaat naar de innovatie Robotic and Autonomous Systems (RAS).

De documentaire toont hoe de landmacht hiermee omgaat, welke toepassingen in de praktijk mogelijk zijn, maar ook de ethische aspecten en vraagstukken waar aandacht aan wordt besteed. Zo komen de inzet van drones en onbemande grondvoertuigen in het optreden van de landmacht aan bod.

Duidelijk wordt dat robotica inmiddels zo goed als onmisbaar is. Dat laat luitenant-kolonel Martijn Hädicke blijken in de documentaire. “Ik heb in Afghanistan 6 vuurgevechten meegemaakt, en in iedere situatie had robotica ons direct kunnen helpen.” Daarnaast komen nog meer betrokkenen aan het woord.

Schot in de roos
De jury spreekt van “een strakke productie met een heldere boodschap”. “De documentaire is gedraaid in een visueel fraaie en homogene stijl die de inhoud van de film op een hoogwaardige en effectieve wijze versterkt. Doelgericht en met een pakkende muziekscore is de film zeer overtuigend voor de doelgroep. Wat deze jury betreft een schot in de roos.”

Gerelateerde berichten