Deel haven Vlissingen Tijdelijk Militair Object

Het overslagterrein in de haven van Vlissingen is vanaf vandaag een Tijdelijke Militair Object (TMO). Dat heeft alles te maken met een omvangrijke verplaatsing van een Amerikaanse landmachtbrigade naar Oost-Europa voor een oefening. Defensie levert hiervoor gastlandsteun, het zogenoemde Host Nation Support. Dat gebeurt met de inzet van 75 militairen.

De landmacht bewaakt het terrein dag en nacht, terwijl eenheden van de marine voor veiligheid op en in het water zorgen. De luchtmacht ondersteunt de bewaking en beveiliging en de marechaussee voert de militaire politietaak uit. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van Amerikaans personeel. Voor deze operatie maakte de MIVD een veiligheidsanalyse.

Het Amerikaanse materieel komt in de laatste week van maart aan in de Zeeuwse haven. Het marineschip Cape Washington en het civiele transportschip Arc Endurance verzorgen de oversteek. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van het materieel. Dat wordt in de haven overgeladen voor transport over het spoor en de weg, waarover het merendeel gaat.

Zodra al het materieel bij Venlo de grens over is, eindigt de Nederlandse gastlandsteun. Het eindstation van de doorvoeroperatie is een oefenterrein in Oost-Europa.

Geen link met Oekraïne
De Amerikanen vroegen Nederland al enige tijd geleden om Host Nation Support om het militair materieel vanuit Vlissingen richting Oost-Europa te verplaatsen. Daar neemt de Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division uit Fort Carson (Colorado) dit voorjaar deel aan oefening Defender 22. Deze oefening staat al lange tijd op de kalender en heeft geen relatie met de huidige ontwikkelingen in Oost-Europa.

De voorbereidingen voor de doorvoeroperatie liepen al voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Het gaat dus niet om een activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen. Host Nation Support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen. Door deze steun te leveren, toont Nederland zich een betrouwbare partner.

Gerelateerde berichten