Weekoverzicht Defensieoperaties

Een nieuwe lichting Nederlandse militairen arriveerde in Litouwen. Het is de 11e rotatie voor de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) van de NAVO in de Baltische staat. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 26 tot en met 1 februari 2022.

De voertuigen van de nieuwe eenheid staan inmiddels ook op de kazerne in Rukla. Het materieel werd vanuit de haven van Klaipeda deels via het spoor getransporteerd. Het laatste stuk ging in 2 kolonnes over de weg.

De nieuwkomers zijn al begonnen met de voorbereidingen voor de eerste oefeningen.

Nederland draagt sinds februari 2017 met ongeveer 250 militairen aan de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Litouwen. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint er om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Lopende operaties buitenland:
– Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft voorts nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
– Een Nederlandse Hercules C-130 en 90 militairen van de luchtmacht ondersteunen in Mali de VN-missie Minusma. Het toestel transporteert vooral vracht en personen. Voor Minusma werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf.
– 6 Nederlandse militairen ondersteunen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
– 2 stafofficieren van het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) dragen in Mali bij aan de multinationale taakgroep Takuba. Dit gebeurt ook deels vanuit Tsjaad. De door Frankrijk geïnitieerde missie richt zich op het adviseren, assisteren en begeleiden van Malinese eenheden. Die worden in het noordoosten van Mali ingezet bij operaties tegen terroristen, in het bijzonder aanhangers van ISIS.
– Nederland voert het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). De commandogroep is sinds afgelopen vrijdag aan boord van de FGS Berlin. De Zr.Ms. Rotterdam is eveneens onderdeel van dit internationale vlootverband. SNMG1 is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
– Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
– In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
– Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
– Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
– Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
– Zr.Ms. Friesland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.
– Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:
– De EOD identificeerde en ruimde 49 projectielen.
– Militairen helpen de GGD in teststraten en staan stand-by voor het vaccineren tegen COVID-19.
– De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
– Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp. Heumensoord is volledig leeg.
– De Curaçaose militie ondersteunde tot maandagochtend de civiele autoriteiten bij het handhaven van de avondklok. Dit vanwege de verscherpte coronamaatregelen op het eiland.

Gerelateerde berichten