Duitsland overweegt te stoppen met militaire missie in Mali

Duitsland zet grote vraagtekens bij verdere deelname aan internationale vredesmissie (Minusma) in Mali. De spanningen tussen het West-Afrikaanse land en zijn internationale partners zijn al flink opgelopen. Vorige week trok Denemarken zijn troepen terug uit Mali nadat het militaire bewind daar dat had geëist. Duitsland wil dit de komende dagen op hoog niveau bij de Malinese regering aankaarten.Het Deense vertrek onderstreepte de problemen van de internationale contra-terreuroperatie tegen Al-Qaeda en islamitische Staat (IS), onder leiding van Frankrijk.

Ook Nederland neemt nog deel aan de inmiddels wankelende missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan sinds vorige maand – voor minimaal een jaar – onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder levert Nederland luchttransportcapaciteit voor Minusma. Dat gebeurt met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 luchtmachtmilitairen. Daarnaast werken er drie militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma in Bamako en staan drie militairen de Duitse soldaten bij in de stad Gao.

Gerelateerde berichten