F-16’s op Volkel weer standby voor bescherming luchtruim Benelux

De bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg is sinds vandaag weer in Nederlandse handen. Vliegbasis Volkel heeft de zogenoemde Quick reaction Alert (QRA) overgenomen van België. De zuiderburen krijgen de taak op 13 mei weer terug.

Nederland en België voeren gezamenlijk en afwisselend de QRA uit met F-16’s. 1 van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is het adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Hiervoor staan permanent 2 F-16 jachtvliegtuigen paraat met een korte waarschuwingstijd.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel in het Benelux-luchtruim onderscheppen. Nederland voert deze taak uit onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen.

Gerelateerde berichten