Nederland bereid Oekraïne militaire goederen te leveren

Nederland is van plan om militaire goederen te leveren aan Oekraïne. Dat heeft het kabinet vandaag besloten in de ministerraad. Het kabinet geeft daarmee gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun vanwege de Russische dreiging aan de grens.

Het gaat om 3.000 gevechtshelmen en 2.000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten. Daarnaast stelt Defensie 30 metaaldetectoren en 2 draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing beschikbaar. Tenslotte zou Nederland 2 gevechtsveldbewakingsradars en 5 wapenlocatieradars kunnen leveren en 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie.

Inslag berekenen
Met de metaaldetectoren zijn mijnen, geïmproviseerde explosieven en wapens onder de grond op te sporen. De draadgeleide robots worden gebruikt om zeemijnen te detecteren.

De wapenlocatieradars zijn in staat bij inkomend vuur de locatie van vijandelijke artillerie op te sporen en de verwachte locatie van inslag te berekenen. Hiermee worden eigen troepen gewaarschuwd en kunnen zij zich op een accurate manier verdedigen. Met de scherpschuttersgeweren zijn militaire doelen op grote afstand met precisie te raken.

Defensie maakte aan de hand van het verzoek van Oekraïne een inventarisatie van militaire goederen die aan het land zijn te leveren. Deze lijst is vervolgens door het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgvuldig getoetst aan de 8 criteria van het EU Gemeenschappelijk Standpunt over wapenexportcriteria.

Oekraïne is geen NAVO-lid. Nederland zet dan ook geen Nederlandse militairen in Oekraïne in voor gevechtshandelingen. Voor een aantal van de militaire goederen geldt wel dat er opleiding is vereist voor het gebruik ervan. Nederlandse militairen geven de lessen buiten Oekraïne.

Solidariteit
Minister Kajsa Ollongren: “Nederland steunt Oekraïne op vele fronten en zal net als een aantal andere partners ook militaire goederen leveren. Dat doen we uit solidariteit en als onderdeel van een breder pakket aan politieke, financiële en militaire steunmaatregelen aan Oekraïne. Deze krijgen bilateraal en via de EU en NAVO vorm. Oekraïne is een soeverein land dat ons om hulp heeft gevraagd en een legitiem recht heeft op zelfverdediging.”

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken: “De kern van de inzet van het kabinet blijft er nog steeds op gericht de situatie via dialoog en diplomatie te de-escaleren. Met de levering van deze militaire goederen steunt Nederland Oekraïne in zijn recht zich te verdedigen tegen een mogelijke Russische gewapende aanval op eigen grondgebied.”

Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet NAVO snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. De NAVO heeft daarom de gereedheid van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO verhoogd. Minister Ollongren: “Op deze manier is de NAVO voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd.”

Gerelateerde berichten