Nederlandse militairen in Israël en Libanon bereiden evacuatie voor

Meerdere teams van Nederlandse ambtenaren en militairen zijn naar Israël en Libanon afgereisd om zich voor te bereiden op een mogelijke grootscheepse evacuatie van Nederlanders.

Het kabinet heeft vanuit Defensie en Buitenlandse Zaken meerdere contactpersonen – zogenoemde liaisons – naar het Midden-Oosten gestuurd. Dat schrijven ministers Ollongren (Defensie) en Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee bereidt het kabinet zich voor ’op verschillende scenario’s voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden nog verder verslechtert’, zo staat in de brief.

Over aantallen Nederlanders die naar het gebied zijn gestuurd, laten de ministers niets los. Het gaat in ieder geval om ’enkele liaisons’ en ’enkele SCOT-teams’. SCOT staat voor Snel Consulair Ondersteuningsteam. Zo’n team bestaat uit ambtenaren van Buitenlandse Zaken die bijspringen bij een ambassade of consulaat in een land waar grote problemen spelen. Er is ook een SCOT-team naar Cyprus gestuurd, zo melden de bewindspersonen. Dat land kan als uitwijkplaats dienen voor Nederlanders in Libanon en Israël.

Gerelateerde berichten