Nederland stuurt MQ-9 Reaper drones naar Roemenië om NAVO-oostflank te bewaken tegen Russische dreiging

Nederland stuurt drie verkenningsdrones naar Roemenië om van daaruit de oostflank van de Navo te helpen bewaken en verdedigen. Dat is nodig nu Rusland oorlog voert in Oekraïne, op de stoep van de Navo. De zogeheten MQ-9 Reaper moet onder meer helpen voorkomen dat het conflict met Rusland door misverstanden uit de hand loopt, zegt defensieminister Kajsa Ollongren.

De onbewapende Reapers gaan volgend jaar in Roemenië aan de slag, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. Ze blijven minstens een halfjaar en maximaal een jaar. Het is voor het eerst dat de onbemande vliegtuigen in het buitenland worden ingezet. De piloten blijven op hun basis in Leeuwarden en besturen de toestellen op afstand. Wel gaat er een veertigtal medewerkers naar Roemenië om de Reapers te onderhouden.

Gerelateerde berichten