Elanor Boekholt-O’Sullivan Topvrouw van het Jaar

Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan is donderdagavond in Theater Amsterdam uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar. De eerste vrouw op het niveau van ‘driesterrengeneraal’ binnen Defensie kreeg de voorkeur van de jury boven 2 andere finalisten. Dat waren Mariëlle Vogt (CFO Enexis) en Annemarie Buitelaar (CEO Marktplaats).

Boekholt-O’Sullivan is plaatsvervangend directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Beleid. De jury noemt haar authentiek, sprankelend en reflectief. Ook roemt die haar buitengewoon moreel besef. “Ze heeft het woord ‘kwetsbaar’ aan de selectiecriteria voor Topvrouw van het Jaar toegevoegd”, staat in het juryrapport. Dat meldt verder dat Boekholt-O’Sullivan niet wint omdat ze een vrouw is in een mannenwereld, maar dat ze écht een rolmodel is voor iedereen. “Zo iemand komt maar eens in een generatie voorbij”, aldus de jury.

Volgens secretaris–generaal Maarten Schurink daagt Elanor de Defensieorganisatie uit steeds beter te worden. “En dat doet ze met lef, tomeloze energie en een open blik.”

Door het vuur

“Zij heeft zich bij Defensie de afgelopen jaren opgewerkt tot een echte leider”, vindt Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij steunde haar nominatie van harte. “Ze staat voor haar mensen en geeft leiding vanuit een ethische zuiverheid, die ervoor zorgt dat mensen voor haar door het vuur gaan. Dat doet ze altijd vanuit de gedachte dat het niet om haar of haar deel van de organisatie gaat, maar om het geheel en vooral de mannen en vrouwen binnen onze organisatie.”

19e verkiezing

Het was de 19e keer dat de verkiezing werd gehouden. Die komt voort uit de gedachte dat het belangrijk is om een platform te creëren waarop vrouwelijke bestuurders in Nederland aandacht krijgen, zichtbaar zijn en de functie van rolmodel kunnen vervullen.
Bij de verkiezing let de jury niet alleen op de behaalde (carrière)resultaten, maar beoordeelt vooral de mate van durf, ambitie en leiderschapsstijl. De manier waarop de finalisten deze kwaliteiten inzetten was doorslaggevend bij de keuze voor de winnaar.

Young Talent Award

Donderdagavond is ook de Young Talent Award 2023 uitgereikt. Defensiemedewerkster Naomi ter Haar was hiervoor genomineerd, maar heeft niet gewonnen.

Gerelateerde berichten