Defensie waakt over zeehondenmoeder met jong op Vlieland

Op Vlieland is gisteren een klapmutsjong geboren. Deze zeehondensoort staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur. Dat is dan ook de reden dat Defensie moeder en pup in de gaten houdt. De dieren liggen namelijk op het NAVO-schietterrein de Vliehors Range. Luchtmacht en politie trainen daar regelmatig maar willen hetregelmatig maar willen het leven van de klapmutsen niet verstoren.

Archieffoto van de Vliehors Range.
Archieffoto van de Vliehors Range.

De range is militair terrein en doorgaans verboden voor publiek. Wat dat betreft liggen de moeder en haar jong op een rustige plek. Toch houdt Defensie een oogje in het zeil, want de militaire oefeningen blijven wel doorgaan, rekening houdend met de klapmutsen.

Dat de klapmutsen op Vlieland zijn, is volgens een zeehondenwachter nooit eerder gebeurd. Normaal gesproken leven ze in de poolstreek.

Gerelateerde berichten