AWACS, een schildwacht op negen kilometer hoogte

De NAVO verplaatste op 17 januari 2023 drie Boeing E-3 verkenningsvliegtuigen met 180 militairen van hun thuisbasis Geilenkirchen (D) naar de vliegbasis Otopeni bij Boekarest. Deze vliegtuigen maken deel uit van de Airborne Early Warning & Control Force (NAEW&CF) en kunnen tot honderden kilometers ver kijken en zo Russische lucht- en marineactiviteiten volgen. In dit artikel worden de geschiedenis, het systeem, de werking en de toekomst van NAEW&CF behandeld.

Het Airborne Warning and Control System (AWACS) is een “vliegende radar” voor verkennings-, detectie-, commandovoerings-, en communicatiedoeleinden. De AWACS werd ontwikkeld voor het bewaken van het luchtruim en het coördineren van luchtoperaties. Met AWACS kunnen vliegbewegingen op veel grotere afstand worden waargenomen dan met grondradar. AWACS communiceert met bevriende vliegtuigen, grond- en maritieme eenheden en voorziet deze van de laatste gegevens over een bepaald gebied. De NAVO exploiteert een vloot van veertien Boeing E-3 AWACS-vliegtuigen, met hun kenmerkende radarkoepels op de romp, die in luchttoezicht, commandovoering, ruimtebeheer en communicatie voorzien. NATO Air Base (NAB) Geilenkirchen, Duitsland, is de thuisbasis van de veertien AWACS-vliegtuigen.

Lees verder in dit artikel.

AWACS, een schildwacht op negen kilometer hoogte

Gerelateerde berichten