Marineschepen op mijnenjacht in Noord- en Zuid-Europa

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum koos eergisteren het ruime sop richting zuidelijke wateren. Zusterschip Zr.Ms. Schiedam vertrekt deze week vanuit het Belgische Zeebrugge naar het noorden. Beide schepen sluiten zich aan bij respectievelijk de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2) en SNMCMG1.

Zr.Ms. Makkum
Archieffoto van Zr.Ms. Makkum.

Deze NAVO-vlootverbanden houden zich de komende 3 maanden onder meer bezig met het ruimen van explosieven. SNMCMG1 doet dat vooral in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Daar liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze leveren een gevaar op voor scheepvaart en visserij.

SNMCMG2 opereert in en rond de Middellandse Zee. Met het eskader neemt de Makkum er ook deel aan maritieme veiligheidspatrouilles. In de Adriatische Zee draait het vooral om het vernietigen van mijnen. Die liggen daar als gevolg van recente conflicten.

Beide vlootverbanden combineren de inzet met internationale (mijnenbestrijdings)trainingen. Dit om de geoefendheid met NAVO-partners op peil te houden.

Flitsmacht

SNMCMG1 en SNMCMG2 zijn onderdeel van het snelst inzetbare deel van de NATO Response Force, de zogenoemde flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen. De eskaders zijn hiervoor permanent beschikbaar.

De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor de snel inzetbare vlootverbanden.

Gerelateerde berichten