Drugsjager Zr.Ms. Groningen niet te stoppen in Caribisch gebied

Ruim 4.800 kilo cocaïne en marihuana. Dat is het resultaat van 4 drugsvangsten in de afgelopen 3 weken in het Caribisch gebied. In totaal zijn ook 14 verdachten opgepakt. Sinds de bemanning van patrouilleschip Zr.Ms. Groningen, eind april de taken van Zr.Ms. Friesland overnam, was het inmiddels 13 keer bingo. De onderscheppingsteller tikt daarmee de 15.000 kilo aan contrabande aan.

Zr.Ms. Groningen dwong in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht 4 snelle motorboten tot stoppen: op 19 en 30 augustus en op 1 en 3 september. Dat maakten de Amerikanen vandaag bekend.

Bij de onderscheppingen van de zogenoemde go-fasts zijn verschillende middelen gebruikt. Denk aan FRISC-motorboten waarmee Zr.Ms Groningen is uitgerust. Een samengesteld boardingteam met leden van de United States Coast Guard en het marineschip ging daarmee op de verdachte bootjes af. Bij een van de onderscheppingen was ook een Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribische Gebied betrokken.

Alle 14 verdachten zijn overgedragen aan een Amerikaans kustwachtschip voor verdere vervolging. De contrabande is vernietigd.

De militairen van de marine werken bij anti-drugsoperaties afwisselend samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse Kustwacht.

Gerelateerde berichten