Ollongren kijkt ‘serieus’ naar nieuwe bijdrage aan VN-missie Mali

Minister Ollongren van Defensie wil “serieus kijken” naar een nieuwe Nederlandse bijdrage aan de VN-vredemissie in Mali. Duitsland heeft ons land daar informeel voor benaderd, zei de minister tijdens haar bezoek aan het West-Afrikaanse land. dit meldt de nos.nl

Door het vertrek van de Fransen in september verliest de VN-missie ongeveer 40 procent van de gevechtscapaciteit. Mali is een voormalige Franse kolonie en de verhouding tussen de twee landen is de laatste tijd ernstig verslechterd.

Ollongren ging onder meer langs bij de Nederlandse blauwhelmen die nu nog in Mali zijn, maar binnenkort naar huis terugkomen. Ze hebben de Minusma-missie de afgelopen zes maanden ondersteund met een Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 manschappen. In het verleden waren er ook Nederlandse gevechtshelikopters actief.

Zonder VN nog slechter af
“Het gaat niet goed in Mali”, concludeerde Ollongren, die ook sprak met de lokale autoriteiten. “We maken ons echt veel zorgen. Het land heeft te maken met terrorisme en is onveilig. Wat we heel graag willen is een overgang naar een democratisch gekozen regering.”

Toch is de VN-missie volgens haar geen mislukking. “De missie draagt wel bij aan de stabiliteit. Zonder de missie zouden de mensen in Mali nog slechter af zijn.”

Of Nederlandse militairen opnieuw actief worden in het land is in de visie van Ollongren dan ook “een hele moeilijke keuze.” “Maar het alternatief is dat het land nog verder afzakt.”

Gerelateerde berichten