MIVD: Russische dreiging zet veiligheid Europa en Nederland op het spel

De Russische inval in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor de Oekraïense bevolking en heeft de veiligheidssituatie van Europa en Nederland ingrijpend beïnvloed. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft in 2021 gewaarschuwd voor de Russische dreigingen, ook voor Nederland. Dit staat in het vandaag verschenen Jaarverslag 2021 van de MIVD.

De MIVD heeft het afgelopen jaar voor Nederland geconstateerd dat de Russische militaire inlichtingendienst GRU zeer actief is geweest op het gebied van cyberspionage. Deze cyberspionagecampagnes waren gericht op politiek-strategische doelwitten zoals overheden, internationale denktanks, non-gouvernementele organisaties (NGO’s) en diplomaten. Daarnaast heeft Rusland nog altijd interesse in internationale defensieleveranciers.

Gehackt
De MIVD heeft openbaar gemaakt dat cyberspionnen van de GRU Nederlandse routers hebben gehackt van het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Op deze manier konden zij cyberoperaties uitvoeren via de routers van onwetende burgers en bedrijven. De MIVD heeft de betrokken personen en bedrijven gewaarschuwd.

Russische marine in Noordzee
De voortdurende ontwikkeling van wapentechnologie en introductie van nieuwe wapensystemen van Rusland baren eveneens zorgen. Ook zag de MIVD in 2021 toenemende activiteiten van de Russische marine in de Noordzee. Dit komt niet alleen door de groei van de Russische vloot, maar is ook bedoeld als een militair-strategische boodschap.

Onder de aandacht
Actuele en betrouwbare inlichtingen zijn vanwege de toegenomen dreiging, belangrijker dan ooit. Ook kan de MIVD vijandelijke operaties tegen Nederlandse belangen verstoren. “Onze dienst draagt actief bij aan de weerbaarheid van Nederland’’, zegt de directeur van de MIVD, generaal-majoor Jan Swillens. “Zonder inlichtingen geen veiligheid. Het is onze taak om de bestaande dreigingen onder de aandacht te brengen. Niet alleen de Russische dreiging, maar ook de gedragingen van China hebben vanuit veiligheidsoogpunt onze volle aandacht.’’

Gerelateerde berichten