HR-ecosysteem verbindt Defensie en samenleving

In plaats van elkaar beconcurreren, slim samenwerken op het gebied van schaars personeel. Dat is wat Defensie en het bedrijfsleven doen in het HR-ecosysteem. Tijdens de netwerkdag in het Nationaal Militair Museum ontmoetten deelnemende bedrijven én potentiele nieuwkomers elkaar.

Wat betreft staatssecretaris Christophe van der Maat is het museum een toepasselijke plek. Het NMM is tot stand gekomen dankzij publiek-private samenwerking. “Ook het HR-ecosysteem draait hierom, alleen op het gebied van schaars personeel. Dat hebben we nu keihard nodig.”

Pionieren
De NAVO en Defensie zijn door de oorlog in Oekraïne relevanter dan ooit en daarmee ook het HR-ecosysteem. Het personeel bepaalt volgens Van der Maat de kracht van de krijgsmacht. Het ecosysteem is de opstartfase inmiddels ruimschoots ontgroeid, maar dit had bureaucratisch wel de nodige voeten in de aarde. Niet voor niets noemde één van de initiatiefnemers bij Defensie het opstarten ‘pionieren’.

Meer draagvlak
Inmiddels werken er militairen bij bedrijven en zijn andersom mensen uit het bedrijfsleven aan de slag bij Defensie. Maar wat betreft de staatssecretaris is het HR-ecosysteem meer dan een manier om personeelstekorten tegen te gaan. “Het gaat ook over het motiveren en ontwikkelen van mensen. Over leren van elkaar. En door initiatieven als het HR-ecosysteem raakt de krijgsmacht breed verbonden met de samenleving. Het draagt bij aan meer draagvlak en ik denk niet dat je moet onderschatten hoe belangrijk dat is.”

Het HR-ecosysteem telt inmiddels 70 deelnemende bedrijven en de organisatie streeft ernaar om dat aantal nog dit jaar uit te breiden tot 100. Daarvoor zijn vandaag nieuwe contacten gelegd en stappen gezet.

Gerelateerde berichten