Militaire muzieknacht in teken van verhalen

Strijden voor de kunsten. Dat was afgelopen zaterdag het thema van de Nacht van de Militaire Muziek. Zeer actueel gezien de ontwikkelingen in Oekraïne. Het programma in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg was op gepaste wijze ingevuld.

Muziek en verhalen wisselden elkaar af. Er was aandacht voor cultuur uit eigen land en gebieden waar Defensie op missie is. Zo losten westerse koperklanken die uit het oosten af. Een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelde samen met de Syrisch-Nederlandse klarinettist Ghaet Almaghoot. Ook was er klassieke muziek met West-Afrikaanse grooves. Tamboers en pijpers, big bands, steelband en klarinetkoor; 12 ensembles uit alle militaire orkesten brachten stukken ten gehore.

Door de combinatie van muziek en verhalen kreeg de avond bijzondere betekenis. Het waren momenten van bezinning. Niet onbelangrijk deze dagen waarin de hartverscheurende beelden uit Oekraïne op ieders netvlies staan en de machteloosheid voelbaar is. De schrijver Abdelkader Benali nam het publiek mee terug in de tijd, naar die andere donkere periode in Europa. Hij vertelde over een Marokkaanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde meevocht.

Muziek om je af te sluiten
Het podium was er ook voor oud-deelnemer aan de Invictus Games Robert van der Holst en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Onder leiding van presentatrice Giovanca Ostiana bespraken zij de belangrijke waarde van dit internationale sportevenement. Dat is voor oud-militairen die voor hun land een hoge prijs betaalden, maar zeker niet zijn verslagen. Eichelsheim noemde de Spelen ongelooflijk belangrijk voor beschadigde militairen. “Wat ze hebben beleefd kunnen ze op de Invictus Games met elkaar delen.” Van der Holst die in 2017 in Toronto meedeed sprak over de verbondenheid en het terugvinden van je eigenwaarde. Muziek is daarbij belangrijk voor hem. Tijdens de trainingen en bij het voorbereiden op (wielren)wedstrijden kan hij zich daarmee volledig afsluiten.

Kracht en troost
Eichelsheim definieerde muziek als onlosmakelijk verbonden met de krijgsmacht. “Het geeft kracht en biedt troost. Met muziek kun je je afsluiten en dat is belangrijk voor militairen als ze maandenlang op missie zijn. Via de muziek waan je je weer even bij het thuisfront”, aldus de hoogste militair die overigens zelf vooral zei te houden van country en western. Na het gesprek speelde de Regimentsfanfare van het Orkest Garde Grenadiers en Jagers ‘I am Invictus’ van Chris Martin. Het stuk was gearrangeerd door Egbert van Groningen.

De Nacht van de Militaire Muziek was dit jaar een hybride editie. Met zo’n 180 fysiek aanwezige gasten en een veelvoud daarvan dat meekeek via een livestream.

Gerelateerde berichten