Meer over de BearCat

gisteren tijdens de gijzeling bij apple weer in paraatheid gebracht de Bearcat. Wat weten we van dit monster.

De Lenco BearCat is een gepantserd personenvoertuig ontworpen voor gebruik door het leger en de politie. Het wordt gebruikt door verschillende strijdkrachten en wetshandhavingsinstanties wereldwijd.

Sinds 1981 heeft de in Massachusetts gevestigde Lenco Industries gepantserde voertuigen ontworpen en gefabriceerd voor politie, leger, overheid en particuliere veiligheidstroepen. Lenco heeft meer dan 5.000 gepantserde voertuigen geproduceerd voor gebruik in meer dan 40 landen over de hele wereld.

De naam BearCat staat voor Ballistic Engineered Armored Response Counter Attack Truck, aangezien het de kleinere neef is van de Lenco BEAR.
De eerste BearCat werd ontworpen en voltooid in augustus 2001 als een spin-off product van de grotere Lenco BEAR met wensen van het Los Angeles County Sheriff’s Department Special Enforcement Bureau (SEB) als een bijgewerkte en verbeterde versie van hun militaire Cadillac Gage Ranger “PeaceKeeper” gepantserde voertuigen.

Gebruik
BearCats worden door wetshandhavingsinstanties doorgaans aangeduid als “gepantserde reddingsvoertuigen” met als voornaamste doel het transporteren van tactische (SWAT / Special Reaction Teams) officieren van en naar vijandige situaties en om te helpen bij het herstel en de bescherming van burgers in gevaar tijdens terroristische dreigingen, gijzelingincidenten of ontmoetingen met grote bijeenkomsten van agressors. De BearCat is ontworpen om bescherming te bieden tegen een verscheidenheid aan handvuurwapens, explosieven en IED- bedreigingen. Net als zijn grotere neef, de BEAR, kan de BearCat worden uitgerust met het “MARS” Mobile Adjustable Ramp System waarmee tactische officieren toegang kunnen krijgen tot verhoogde platforms zoals ramen van een tweede verdieping of vliegtuigen.

Momenteel zijn er negen varianten van de BearCat, sommige met unieke eigenschappen en andere ontworpen voor specifieke doeleinden of klanten.

Enkele kenmerken van de Bearcat:
Kenmerken van de BearCat zijn:

noodverlichting / sirenes
draaiend dakluik
optionele aangedreven torentjes met of zonder ballistische glaspanelen en explosieschilden
pistool poorten
elektrische lieren
treeplanken
bescherming tegen chemische, biologische, radiologische, nucleaire en hoogrenderende explosieven (CBRNE)
achteruitrijcamera
Gemeenschappelijk op afstand bediend wapenstation (CROWS)
stormram bevestiging
Mondstuk voor inzet van CS-gas (traangas)
stralingsdetectiesystemen
Thermografische camerasystemen
spot / schijnwerpers

In Nederland maken de Nationale Politie en het M-Squadron van NLMARSOF, special operations forces van het Nederlands Korps Mariniers hier gebruik van.

Gerelateerde berichten