Weekoverzicht Defensieoperaties

Het materieel voor de nieuwe lichting militairen in Litouwen arriveerde per vrachtschip. Die gaat werken met de pantserwielvoertuigen Bushmaster en Boxer en het verkenningsvoertuig Fennek. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 19 tot en met 25 januari 2022.

Voor de terugreis werd het schip weer beladen met het materieel van de vertrekkende lichting. Denk aan de Leopard-gevechtstanks. Het was voor het eerst sinds 20 jaar dat Defensie, samen met Duitsland, weer tanks in het buitenland inzette.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint er om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Mali
De Malinese autoriteiten kondigden enkele dagen sterke beperkingen af op het vliegverkeer. De Verenigde Naties besloten daarom niet te vliegen. De maatregel had tot gevolg dat de voor de VN-missie Minusma beschikbaar gestelde C-130 Hercules van de luchtmacht aan de grond stond.

Behalve de Hercules met 90 militairen ondersteunend personeel werken er voor Minusma ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijsen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf.

In Mali ondersteunen verder 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM).

Verder dragen 2 stafofficieren van het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) in Mali bij aan de multinationale taakgroep Takuba. Dit gebeurt ook deels vanuit Tsjaad. De door Frankrijk geïnitieerde missie richt zich op het adviseren, assisteren en begeleiden van Malinese eenheden. Die worden in het noordoosten van Mali ingezet bij operaties tegen terroristen, in het bijzonder Islamitische Staat.

Lopende operaties buitenland:
Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft voorts nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
Nederland voert het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Zr.Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van dit internationale vlootverband. SNMG1 is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
In Jerusalem en Ramallah zijn 6 Nederlands betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
Zr.Ms. Friesland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.
Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:
Defensie maakte een Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. De 1000-ponder lag 3 kilometer uit de kust voor Zandvoort, op 15 meter diepte. De EOD identificeerde en ruimde verder nog 37 projectielen.
Militairen helpen de GGD in teststraten en bij het vaccineren tegen COVID-19. In totaal gaat het om 750 mannen en vrouwen. Van hen worden er momenteel 186 ingezet, de rest staat standby.
De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.
De Curaçaose militie ondersteunt de civiele autoriteiten bij het handhaven van de avondklok. Dit vanwege de verscherpte coronamaatregelen op het eiland.

Gerelateerde berichten