Onderzoeksschip Hydrograaf gedoopt in Den Helder

In Den Helder is vandaag de nieuwe Expeditionary Survey Boat (ESB) van de Koninklijke Marine gedoopt. Het 16 meter lange schip heeft de naam Hydrograaf gekregen. Staatssecretaris Barbara Visser zorgde vanuit Den Haag dat de champagne tegen de ESB uiteen spatte. Dat deed ze met een druk op de knop via een videoverbinding.

De ESB kan zelfstandig onder tactische omstandigheden hydrografische opnames uitvoeren op grotere afstand van het moederschip. Hydrograaf levert onder meer actuele informatie over de bodemgesteldheid en de situatie onder de waterlijn. Hierdoor kunnen schepen veiliger navigeren.

De ESB heeft 3 hoofdtaken:

Omgevingsinformatie verzamelen ter besluitvorming van de (on)mogelijkheden van een amfibische operatie;
Hydrografische opnamewerkzaamheden ter ondersteuning van noodhulpoperaties;
Ondersteunen bij civiele hydrografische taken op het Nationaal Continentaal Plat (NCP).
Ondersteuning tijdens missies
Bij de bouw en het ontwerp is Defensie bijgestaan door DAMEN Shipyards Den Helder (DSDH). Het schip mocht niet meer dan 24 ton wegen, zodat het is in te zetten vanaf amfibische transportschepen als Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam. Zo ondersteunt Hydrograaf tijdens missies onder meer de Netherlands Maritime Forces.

Adjunct-directeur Peter van den Berg van DSDH is trots op het resultaat. “Ondanks de gewichtseisen moet het schip een snelheid van tenminste 20 knopen behalen, met zeer lage geluidseisen en beperkte ruimte voor alle hydrografische apparatuur. Bij dit ontwerp is een technologisch hoogstaande prestatie geleverd.”

Tuinartikelen koop je ook bij bol.com

Gerelateerde berichten