Landmachtmilitairen plaatsen waterzuiveringscontainer in Vriezenveen

Landmachtmilitairen hebben gisteren in Vriezenveen een geavanceerde waterzuiveringscontainer geplaatst. Die moet afvalwater zuiveren zodat het schoon genoeg is voor hergebruik. Het komend jaar wordt de container getest.

De installatie, ook wel de ‘Power up your Poop’ container genoemd, is samen met het bedrijf Jotem Waterbehandeling ontwikkeld. Het systeem moet bijdragen aan verminderde waterconsumptie en verkleining van de ecologische voetafdruk, met name in missiegebieden. Als alles goed gaat, verwerkt de container tot 300 liter afvalwater per uur.

Miljoenen bacteriën
Het systeem bestaat onder meer uit miljoenen bacteriën, die in een reactor zitten. Die zit zelf in een 20-voetscontainer. De bacteriën zuiveren het afvalwater dat in de installatie gaat. Het water dat er vervolgens uitkomt, moet schoon genoeg zijn om een toilet door te trekken of een voertuig mee af te spuiten.

Tuinartikelen koop je ook bij bol.com

De container is geplaatst op het terrein van het Waterschap Vechtstromen. Dat krijgt hierdoor de kans om met nieuwe waterzuiveringstechniek te experimenteren. Ook het Water Experiment Center Twente (WECT) is bij de proef betrokken.

Genisten
De landmachtmilitairen zijn genisten. Zij verzorgen een deel van de opleiding en voeren kleine onderhoudswerkzaamheden uit. Jotem neemt het grootste deel van het onderhoud op zich.

‘Power up your poop’ is een van de projecten waar de genisten momenteel aan werken. Zij bouwen samen met de firma Snijders ook een Fieldlab Smart Base. Deze base moet passen bij toekomstig Landoptreden.

Gerelateerde berichten