Ombudsman: vergoeding voor invalide veteranen moet sneller

Een veteraan die invalide raakt, moet binnen twee jaar schadevergoeding krijgen, stelt de ombudsman. Dat duurt nu langer. Dit meldt NRC.

Een militair die tijdens een missie invalide wordt, moet meestal jaren wachten op een schadevergoeding. Het ministerie van Defensie moet daarom een aanvraag voor een schadevergoeding voortaan binnen twee jaar afhandelen, schrijft de ombudsman in een rapport dat deze maandag verschijnt. De ombudsman heeft onderzoek gedaan naar de duur van de schadeprocedures na klachten van tientallen veteranen. In totaal hebben honderden veteranen te maken met een te trage afhandeling, schat Van Zutphen. „Dat leidt tot veel stress en onzekerheid bij veteranen.”

Nederland biedt naar internationale maatstaven ruimhartige financiële nazorg aan veteranen, van wie ongeveer 10 procent kampt met PTSS. De veteraan die door een uitzending psychisch of lichamelijk letsel heeft opgelopen, kan een militair invaliditeitspensioen krijgen, een maandelijkse uitkering. De zogeheten restschade, zoals het toekomstige inkomen dat de veteraan door de invaliditeit misloopt, kan ook volledig vergoed worden. Daar moet hij of zij dan apart een verzoek voor indienen.

Lees verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/11/ombudsman-vergoeding-voor-invalide-veteranen-moet-sneller-a4027007

Alles voor thuiswerken vind je hier….

Gerelateerde berichten