Militairen voor rechter na schietongeval bij oefening Afghanistan

Drie militairen moeten maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verschijnen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een schietincident op kamp Marmal in Mazar-e-Sharif, Afghanistan. Een militair raakte begin 2021 ernstig gewond tijdens de oefening.

Tijdens een schietoefening zijn oefenpatronen vermengd geraakt met scherpe patronen, waardoor een van de verdachten per ongeluk een collega in zijn arm heeft geschoten met een echte kogel. Dit resulteerde in ernstig letsel en blijvende invaliditeit voor het slachtoffer. De verdachten, afkomstig uit Kampen, Den Haag en ‘s-Heerenberg, worden beschuldigd van het niet opvolgen van een dienstbevel en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Volgens de Inspectie Veiligheid Defensie had het incident vermeden kunnen worden. Na analyse van het incident, bleek dat er sprake was van een gebrekkig veiligheidsbewustzijn binnen de eenheid. Bovendien werden onveilige situaties niet gerapporteerd en volgde niet iedereen de individuele veiligheidsvoorschriften.

fictieve foto

Gerelateerde berichten