Defensieministers Zuid-Afrika en Nederland ondertekenen intentieverklaring

Minister Kajsa Ollongren en haar Zuid-Afrikaanse collega Thandi Modise hebben vandaag in hoofdstad Pretoria een intentieverklaring ondertekend. Beide landen willen hiermee een nieuwe impuls geven aan militaire samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling, opleiding en training.

Zuid-Afrika is voor Nederland één van de belangrijkste partners op het Afrikaanse continent op economisch, politiek, cultureel, onderwijs- en wetenschapsgebied. In de intentieverklaring is onder meer vastgelegd dat beide landen in de toekomst meer samen willen werken bij het trainen en opleiden op marine- en militair medisch gebied. Zuid-Afrika is daarnaast bij uitstek geschikt voor klimaattrainingen. Daarom worden ook de mogelijkheden voor Nederlandse eenheden verkend om te trainen in savanne- en woestijngebieden.

In krijgswetenschappen werken de militaire faculteit van Stellenbosch University en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) al samen. 

Defensieminister Kajsa Ollongren met haar Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Thandi Modise.

Grensoverschrijdend

De beide ministers spraken verder over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Israël en de Gazastrook. Ook de aanhoudende instabiliteit in andere delen van Afrika was onderwerp van gesprek. De onrust en gewapende conflicten raken de Afrikaanse bevolking het hardst, maar kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid in Nederland. Veiligheid, migratie, klimaatverandering, grondstoffen en voedselzekerheid zijn stuk voor stuk thema’s die niet ophouden bij de grens. “Nederland moet daarom investeren in zijn relatie met Afrika en Afrikaanse landen. Doen we dat niet, dan doen anderen het”, aldus Ollongren.

Minister Ollongren neemt donderdag deel aan het staatsbezoek en is onder meer aanwezig bij de delegatiebespreking met de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. 

Gerelateerde berichten