Frisian Flag 2023: Waar en wanneer oefenen de vliegtuigen?

Vliegbasis Leeuwarden is van maandag 2 tot en met vrijdag 13 oktober 2023 gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. 2 keer per dag tussen 8.00 en 16.00 uur vliegen steeds zo’n 40 vliegtuigen en helikopters een trainingsmissie. ’s Avonds en in het weekend wordt niet gevlogen. De week voor de oefening komen de deelnemers aan op de vliegbasis.

Een Nederlandse militair kijkt vanuit een helikopter naar een Apache-helikopter in de lucht.
Nederlandse militair tijdens Frisian Flag (archieffoto 2022).

De oefening is vooral boven de Noordzee, vanaf de Nederlandse Waddeneilanden tot aan Denemarken. Daarnaast boven Friesland en Groningen. De grootte van het oefengebied is ongeveer 300×200 kilometer. Vanaf 9 oktober wordt er ook gevlogen in een stuk luchtruim boven Drenthe en Noord-Overijssel.

Hoe hoog wordt er gevlogen?

Het grootste deel van de vliegoefening speelt zich af boven een hoogte van 1,7 kilometer. Boven zee wordt er ook lager gevlogen, tot op zeeniveau. Boven land kunnen vliegtuigen ook lager vliegen, bijvoorbeeld bij landen of opstijgen of bij tactische naderingen. Dit gebeurt meestal door helikopters en transportvliegtuigen.

Een gevechtsvliegtuig in de lucht met op de grond een Nederlandse molen.
Archieffoto Frisian Flag 2022.

Waarom vanaf Leeuwarden?

De vliegbasis ligt bij dit grote oefengebied. Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied. Daarnaast heeft Vliegbasis Leeuwarden de kennis, ervaring en voorzieningen voor het organiseren van zo’n grote oefening. Dit maakt Vliegbasis Leeuwarden een uiterst geschikte locatie om een oefening als Frisian Flag te houden.

Voor de provincie Friesland betekent het verblijf van deelnemende landen een aantrekkelijke inkomstenbron. Daarnaast heeft gemeente Leeuwarden onderzocht dat de oefening op jaarbasis onder meer 11 tot 14 arbeidsplaatsen oplevert in de regio.

Gerelateerde berichten