Defensie herdenkt wereldwijd Nederlandse oorlogsslachtoffers

Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van de koloniale oorlog in Indonesië en van latere oorlogssituaties en vredesmissies. Vandaag zijn ze op talloze plekken in Nederland, maar ook daarbuiten herdacht. De Nationale Herdenking was traditiegetrouw in Amsterdam.

Vlnr luitenant-generaal André Steur (CLSK), Viceadmiraal René Tas (CZSK), generaal Onno Eichelsheim (CDS), luitenant-generaal Martin Wijnen (CLAS), generaal-majoor Roger Costongs (KMar).

Op de Dam werden de gebruikelijke kransen gelegd. Zo ook door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn operationele commandanten. Zij plaatsten een krans namens de gehele krijgsmacht. Ook minister van Defensie Kajsa Ollongren en premier Mark Rutte waren bij de herdenking en legden een krans.
Elders in de hoofdstad is de vervolging van en moord op LHBTI’ers herdacht. Dat gebeurde bij het Homomonument bij de Westerkerk. Met vertegenwoordigers van onder meer politie, brandweer en douane plaatsten militairen een krans voor deze groep omgekomen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Buiten Amsterdam waren er nog veel meer herdenkingen: bij de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee.

Grebbeberg
Herdenking Grebbeberg.

Militair Ereveld Grebbeberg

De Nationale Militaire Dodenherdenking was  op het Militair Ereveld Grebbeberg in Gemeente Rhenen. De krijgsmacht herdacht er de militairen die sinds 10 mei 1940 wereldwijd zijn gevallen. Zij kwamen om tijdens inzet in naam van het Koninkrijk der Nederlanden of tijdens de uitvoering van de militaire dienst. Prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan waren bij de plechtigheid aanwezig.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal René Tas leggen een krans bij Het monument ‘Voor hen die vielen' in Den Helder
Het monument ‘Voor hen die vielen’ in Den Helder.

Marine

Aan boord van onder meer Zr.Ms Tromp en Zr.Ms van Amstel, in het Caribisch gebied en Nederland zelf. De marine stond wereldwijd stil bij de dodenherdenking. Ook in Den Helder. Daar legden Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal René Tas een krans bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Iets verder werden omgekomen medewerkers herdacht bij het monument ‘Rijkswerf 1940-1945’ en bij de Onderzeedienst.

Dodenherdenking Caribisch gebied.
Dodenherdenking in het Caribisch gebied.

Omdat de zeesoldaten verbonden zijn aan Rotterdam, waren ook daar verschillende herdenkingsceremonies voor in de Tweede Wereldoorlog omgekomen mariniers. Dat gebeurde bij oorlogsmonument ‘De Boeg’, ook op het Stadhuisplein en op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Hier werden kransen gelegd door onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb.

In Libanon is een krans gelegd voor omgekomen Nederlandse blauwhelmen.
In Libanon is een krans gelegd voor omgekomen Nederlandse blauwhelmen.

Libanon

In het Midden-Oosten zijn Nederlandse militairen betrokken bij meerdere missies onder de vlag van de Verenigde Naties. Ze zijn bedoeld om de vrede te bewaren. Dat gebeurt onder meer door de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) en de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO).  Majoor Annelies Koning (UNIFIL) en luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Corine van Staalduinen (UNTSO) legden bij het monument in het Libanese Tyre een krans voor omgekomen Nederlandse blauwhelmen.

Roemenie
Aangetreden troepen in Roemenië.

Wereldwijd

Verspreid over de wereld waren er plekken waar Nederlandse militairen 2 minuten stil waren ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Van het hete Mali, tot Litouwen en Roemenië waar Nederlanders de oostflank van de NAVO bewaken. Op Sardinië brachten Nederlandse militairen die meedoen aan de internationale oefening Noble Jump op diverse plekken de eregroet als eerbetoon aan de gevallenen.

Gerelateerde berichten