Met integratie 13 Lichte Brigade alle gevechtsbrigades landmacht verbonden met een Duitse divisie

“Met deze samenwerking versterken we onze gevechtskracht en vergroten we de capaciteit om samen op te treden. Dit draagt bij aan een sterkere NAVO en sterkere EU”. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei dit vandaag tijdens een militaire ceremonie waarbij 13 Lichte Brigade officieel werd geïntegreerd in de Duitse 10e Pantserdivisie. 

De eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot is daarom symbolisch overgedragen. Dat gebeurde bij Schloss Veitshöchheim in de Duitse deelstaat Beieren.

Het samengaan betekent dat alle gevechtsbrigades van de landmacht nu verbonden zijn met een Duitse divisie.

Voordelen

De integratie brengt verschillende voordelen met zich mee. Gezamenlijk opleiden en trainen wordt makkelijker en materiaal is gezamenlijk aan te schaffen. En ook niet onbelangrijk, tijdens een inzet zijn militairen van beide landmachten goed op elkaar ingespeeld. Nederland besluit overigens zelf of eigen militairen daadwerkelijk worden ingezet, waar dan ook. Nederland.

Minister Ollongren schudt de hand van haar Duitse collega.
Het startschot voor nóg een cruciale stap voorwaarts, zo noemde minister Ollongren de nieuwe verbintenis met Duitsland.

Samenwerking

In 2014 integreerde 11 Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte. Daarna werd 43 Gemechaniseerde Brigade in 2016 verbonden aan de 1e Duitse Pantserdivisie. Beide landen werken ook al sinds 1995 intensief samen in het snel inzetbare 1 Duits/Nederlandse Legerkorps. Luchtverdedigingseenheden zijn eveneens gedeeltelijk samengevoegd.

Minister Ollongren onderstreepte het belang van de verbondenheid aan een Duitse divisie hiervan: “Vandaag is het startschot voor nóg een cruciale stap voorwaarts.” Verder had ze bemoedigende woorden voor de aanwezige detachementen van de Duitse divisie en de Nederlandse brigade: “Ik heb volop vertrouwen in jullie succes!”

Gerelateerde berichten