Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Nederlands Urban Search and Rescue-team heeft afgelopen nacht 7 mensen van onder het puin gered in het door aardbevingen getroffen Turkije. Het zoeken gaat verder in de omgeving van de stad Hatay. Dat gebeurt met speurhonden en apparatuur. Enkele militairen maken deel uit van het team. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 1 tot en met 7 februari 2023.

Litouwen
De nieuwe lichting in Litouwen is ‘combat ready’. Het rijden onder winterse omstandigheden is beoefend, de persoonlijke wapens ingeschoten. Ook de CV90-infanteriegevechtsvoertuigen zijn afgesteld. Een tijdrovende klus gelet op het uitlijnen van de verschillende waarnemingssystemen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Roemenië
Een deel van de Nederlandse militairen in Roemenië volgde een hoist-training onder leiding van Amerikaanse collega’s. Met een hoist, een takel onder een helikopter, zijn personen of goederen te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van een gewonde militair uit moeilijk begaanbaar gebied. Onder meer dit scenario werd beoefend met een Amerikaanse BlackHawk-heli.

Zo’n 200 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen.

Polen
Sinds maandag staat het Nederlandse F-35 detachement in Polen 24/7 paraat om de oostflank van het NAVO-luchtruim te bewaken. Het detachement voerde sindsdien al meerdere oefenscrambles uit om de vliegers bekend te maken met de lokale procedures. Daarnaast namen de F-35 vliegers deel aan een grootschalige NAVO-oefening met tientallen (gevechts)vliegtuigen boven de Baltische Staten. Ook trainden zij met gevechtsvliegtuigen van de Poolse luchtmacht.

Caribisch gebied
Prinses Amalia bezocht de krijgsmacht in het Caribisch gebied. Het was voor de kroonprinses de eerste keer dat ze kennis maakte met de militaire eenheden ‘in de West’. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren erbij. De koninklijke familie voer met het stationsschip Zr.Ms. Holland mee van Aruba naar Curaçao.

De Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Op Sint-Maarten stond deze week ook het een en ander op het programma voor de koninklijke familie. Zo maakten zij kennis met de marechaussee Caribisch Gebied en bezochten het lokale mariniersdetachement.

Verdediging NAVO-grondgebied
De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:
Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak voorts met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
Zo’n 70 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s.
4 F-35 gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 150 militairen.
In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken ook 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.
Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
Zr.Ms. Schiedam vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met het ruimen van explosieven.
Zr.Ms. Makkum vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 in en rond de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles en het ruimen van explosieven.
Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison and Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde 31 explosieven in het hele land.
België bewaakt het eigen luchtruim en dat van Nederland en Luxemburg (Benelux). Voor deze Quick Reaction Alert wordt afwisselend gebruik gemaakt van Nederlandse en Belgische jachtvliegtuigen.
Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.
Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
Defensie ondersteunde de politie bij acties in Roermond. Hierbij zijn 9 verdachten aangehouden voor het plegen van plofkraken in Duitsland. Verder zijn explosieven gevonden, die door de EOD onschadelijk zijn gemaakt.

Gerelateerde berichten