Dit gebeurt er tijdens Falcon Autumn

In grote delen van Nederland gaan mensen iets merken van de oefening Falcon Autumn. Maar wat gaan de militairen daar precies oefenen? Het draaiboek ligt al helemaal klaar, maar om het voor de militairen zo echt mogelijk te maken kan daar nog niet zoveel over gezegd worden. Wel is al duidelijk hoe de oefening is opgebouwd.

Het verhaal
Tijdens Falcon Autumn oefent de krijgsmacht het beschermen van het NAVO-grondgebied. Er is een land aangevallen en de bondgenoten reageren daarop. Een zogeheten artikel-5-scenario, waarbij bondgenoten de krachten bundelen als 1 van hen wordt aangevallen. De luchtmobiele militairen moeten belangrijk terrein terugwinnen en de vijand verjagen. Ze verplaatsen zich tijdens de oefening te voet, met lichte voertuigen of per helikopter.

De oefenlocaties
Dat gebeurt allemaal in verschillende dorpen en steden in Oost-Nederland. Van de provincies Friesland en Groningen tot Noord-Brabant. En op het laatst in het Zuid-Hollandse Valkenburg. De uitvalsbasis van de helikopters is de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Klein beginnen, groots eindigen

De oefening duurt van 31 oktober tot 18 november.

Dit gebeurt er tijdens Falcon Autumn

In de eerste week oefenen de eenheden vooral het samenwerken. Ze wennen aan elkaar en stemmen hun werkwijze af. In de lucht gebeurt dat met verschillende helikopters uit verschillende landen. En dan is er de samenwerking tussen helikopters en eenheden op de grond. De oefeningen van deze eerste week komen samen in een grote gezamenlijke actie.

De tweede week begint met kleinschalig optreden. De eenheden oefenen verschillende acties waarbij militairen door de lucht worden vervoerd en op de grond worden ondersteund in hun aanval. Ook deze tweede week werken de eenheden toe naar een grote militaire actie.

In week 3 van de oefening is het finalestuk. De eenheden verplaatsen zich voor een grootschalig optreden (air assault) naar voormalig vliegveld Valkenburg.

Eenheden en helikopters die meedoen aan Falcon Autumn

Alles draait om air manoeuvre
Het gezamenlijk optreden van grond- en luchteenheden heet air manoeuvre. Er zijn verschillende vormen van air manoeuvre die tijdens Falcon Autumn ingezet kunnen worden:

Air assault: offensieve operatie om bijvoorbeeld een bruggenhoofd te vormen (diep) in vijandelijk gebied. De militairen gebruiken een combinatie van vuurkracht, snelheid en het verrassingseffect. Gevechts- en transporthelikopters en infanterie zijn continu nauw bij een operatie betrokken.
Air attack: de zwaarbewapende Apache-gevechtshelikopters hebben de hoofdrol. Luchtmobiele militairen ondersteunen vanaf de grond door bijvoorbeeld doelen aan te wijzen.
Air drop (para): het droppen van parachutisten en hun uitrusting, om direct op de grond tactische opdrachten uit te voeren.
Air mobile: helikopters landen direct in een inzetgebied en zetten personeel af.
Air assault (AASLT) is de moeilijkste en meest intensieve vorm van air manoeuvre en de specialiteit van de luchtmobiele brigade.

Als 11 Luchtmobiele Brigade samenwerkt met het Defensie Helikopter Commando (DHC) vormen ze 11 Air Manoeuvre Brigade (11 AMB).

Gerelateerde berichten