Huis van Afgevaardigden stemt voor F16-training Oekraïners

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat Oekraïense piloten getraind worden voor het vliegen van F15’s en F16’s. Het Huis stemde voor een defensiebegroting waar ook 100 miljoen dollar is ingeruimd voor de training. Met de training wordt een drempel weggenomen voor het leveren van vliegtuigen van Amerikaanse makelij aan Oekraïne. De Oekraïners vliegen nu nog met Migs voorzien van verouderde Sovjet-techniek.

Amerika was steeds terughoudend. Het Witte Huis is bang dat Oekraïense piloten Amerikaans materiaal zullen gebruiken om ook Russische gebieden aan te vallen. De Senaat stemt naar verwachting pas in september over de begroting en dus ook het trainingsplan. Ook als die hobbel is genomen zal het nog enige tijd duren voordat Oekraïense piloten in Amerikaanse vliegtuigen kunnen vliegen.

Gerelateerde berichten