F-35’s boven Navo-oostflank: “als een loyale wingman en toegewijde bondgenoot”

“De integriteit van onze Oost-Europese NAVO-flanken versterken. En de veiligheid van onze Oost-Europese partnerlanden waarborgen. Dat is waar de Russische invasie van Oekraïne, ons als NAVO-bondgenoten, toe dwong.” Dat zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt vanmiddag in Bulgarije. Hij bezoekt er het ongeveer 100-koppige luchtmachtdetachement dat met F-35’s onder NAVO-commando staat.

De taak: het luchtruim bewaken van de alliantie aan de oostflank van het verdragsgebied. De eerste missies zitten er op.

De luchtmacht heeft voor de NAVO-opdracht 4-F-35’s beschikbaar. Met 2 toestellen worden de missies gevlogen. Beide andere toestellen zijn reserve zodat inzet altijd valt te garanderen. De bijdrage klinkt magertjes, maar de inzet van de F-35’s heeft een grote impact op de bedrijfsvoering. “De Koninklijke Luchtmacht is momenteel in transformatie”, licht Luyt toe, doelend op het feit dat de organisatie onder meer overstapt van de F-16 naar de F-35.
Het is pas sinds enkele maanden dat de F-35 operationeel inzetbaar is. “En dat geldt voor maar één squadron.” (Dit zijn 15 toestellen)

Loyale wingman
De luchtmacht voelt echter wel degelijk de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze belangrijke NAVO-missie.
“Als een loyale wingman voor onze Oost-Europese vrienden en als toegewijde bondgenoot voor de NAVO”, aldus de luchtmachtgeneraal.

Boodschap aan elke agressor
Volgens Luyt sturen de operaties in coalitieverband binnen het zogenoemde Air Policing team een sterk signaal uit naar de Russische agressor.
“Die koos ervoor een soevereine Europese natie binnen te vallen. Als NAVO-bondgenoten zijn onze gezamenlijke inspanningen een duidelijke boodschap aan elke agressor die onze eenheid uitdaagt: we staan als één.”

Luyt sprak zijn woorden in het bijzijn van onder anderen de Bulgaarse Commandant der Strijdkrachten admiraal admiraal Emil Eftimov en de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije Simon van den Burg. Luyt vertelde zijn gehoor dat Nederland niet alleen bijdraagt met jachtvliegtuigen om het NAVO-verdragsgebied te beschermen en te verdedigen.

Patriot-vuureenheid
Zo is inmiddels sinds vanmorgen een Patriot-vuureenheid onderweg om in Slowakije een deel van de oostflank te verdedigen. “We zullen ook onze versterkte Forward Presence-toezegging aan de Baltische regio voortzetten”, somde hij verder op en ging nog even door.

Oekraïense bevolking
“We voorzien in het bijtanken in de lucht met onze multinationale MRTT-tankers, en we zetten onze schepen en helikopters in bij de NATO Standing Maritime Groups. Ook blijft Nederland militair materieel en medische hulp verlenen aan Oekraïne.”

Bij dit alles nam Luyt zijn toehoorders in gedachten ook even mee naar de Oekraïense bevolking. “We moeten niet vergeten dat terwijl we hier op dit moment in vrijheid staan, de bevolking van Oekraïne lijdt onder brute Russische agressie.”

Gerelateerde berichten