Rompdeel Combat Support Ship te water gelaten

Het middenrompstuk van het nieuwe Combat Support Ship Den Helder is vandaag te water gelaten. Vanaf een zijhelling gleed het stuk de rivier de Donau in. Dat gebeurde op de werf van Damen Shipyards in het Roemeense Galati. Het is een belangrijk moment in de bouw van het bevoorradingsschip voor de marine.

In het middendeel van het schip komen onder meer de machinekamers, brandstoftanks en munitieruimten. Samen met het achterdeel van de romp en het boegdeel vormt het de complete romp. De komende periode koppelt de bouwer de delen aan elkaar. Daarna is de volgende mijlpaal: het opdrijven van de complete romp. Dat gebeurt naar verwachting in oktober.

Bevoorrading op zee
De 180 meter lange en 26 meter brede Den Helder komt in 2025 in de vaart. Het krijgt als taak marineschepen op zee te voorzien van brandstof en munitie. Daarmee beschikt de marine sinds de uitdienststelling van de Amsterdam in 2014, weer over een eenvoudige, robuuste bevoorrader.

De Den Helder beschikt onder meer over een helikopterdek en een hangaar, met ruimte voor materieel zoals containers en vaartuigen. Het krijgt een 76-koppige vaste bemanning.. Het schip heeft echter accommodatie voor 160 personen, voor het geval er mensen meegaan vanwege missiemodules en als er opstappers zijn.

Combat Support Ship
Het schip wordt aangeduid als combat support ship. Deze term is sinds 2018 in gebruik, omdat in de Defensienota stond dat de combat support voor de hele krijgsmacht moet worden versterkt. De marine kan weliswaar een beroep doen op Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, maar dat is door internationale afspraken niet altijd beschikbaar.

Gerelateerde berichten