Minister en Commandant der Strijdkrachten bezoeken Rode Baretten

Defensieminister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim waren vandaag in Roemenië. In het land trainen op dit moment 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, ook wel Rode Baretten genoemd.

De minister ging na aankomst op Mihail Kogălniceanu Airbase eerst in gesprek met haar Roemeense collega. “Als buurland van Oekraïne en met de ligging van Roemenië aan de Zwarte Zee is de oorlog voor Roemenen heel dichtbij. We hebben gesproken over hoe we in NAVO-verband onze oostflank kunnen beschermen”, zei Ollongren.

Verdedigen
Eigenlijk zou de training, waarin de Rode Baretten helikopteroperaties en schietoefeningen doen, plaatsvinden in Duitsland. Op verzoek van de NAVO gebeurt dat nu op Roemeens grondgebied.

Ollongren: “Mijn Roemeense collega gaf aan dat hij erg blij is met onze aanwezigheid: het stelt de inwoners van zijn land gerust. We hebben in de afgelopen dagen namelijk kunnen zien waar president Poetin toe in staat is. De inval in Oekraïne vormt een directe dreiging aan de grenzen van het NAVO-grondgebied. Door militair internationaal te oefenen laten we zien dat we als collectief klaar staan om elke centimeter van ons NAVO-territorium te verdedigen. Samen staan we sterk. Daarnaast draagt een oefening als deze, waarin we samen optreden met Roemeense en Amerikaanse militairen, bij aan de interoperabiliteit tussen alle landen.”

Snel schakelen
Ollongren en Eichelsheim gingen in gesprek met de Rode Baretten, die tot eind deze maand trainen in Roemenië. De commandant der Strijdkrachten vertelt: “Wat me heel erg opvalt is het enthousiasme. De militairen zijn enorm gemotiveerd om de klus te klaren. Ze tonen een grote flexibiliteit door in een heel korte tijd van een oefening in Duitsland te schakelen naar een oefening in Roemenië. Ze hebben dit vol enthousiasme opgepakt en staan klaar om de komende tijd Air Assault-operaties te gaan uitvoeren, samen met de Roemenen en de Amerikanen.”

Deelname eFP Roemenië
Defensie onderzoekt op dit moment of Nederland ook kan deelnemen aan een enhanced Forward Presence (eFP)-constructie in Roemenië onder leiding van de Fransen. Randvoorwaardelijk hiervoor is dat de eFP onder NAVO-vlag wordt uitgevoerd en het kabinet tot deze inzet besluit.

Gerelateerde berichten