Nederland zet 8 gevechtsvliegtuigen in voor bewaking NAVO luchtruim boven Oost-Europa

Acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen worden ingezet voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Als eerste gingen hiervoor donderdag twee Nederlandse F-35’s de lucht in (zie ook eerdere post). Later op de dag werden ze vervangen door twee F-16’s, aldus het ministerie van Defensie.

De inzet heeft te maken met de grootscheepse Russische militaire inval in Oekraïne. De jachtvliegtuigen kunnen met behulp van tankvliegtuigen lang in de lucht blijven. Waar ze precies worden ingezet, maakt het ministerie niet bekend. De toestellen keren na hun dagelijkse inzet weer terug naar hun basis in Nederland.

Er staat een pool van acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen 24/7 klaar voor deze taak in Oost-Europa. Het gaat om vier F-35’s die zijn gestationeerd in Leeuwarden en vier F-16’s van vliegbasis Volkel. De vliegtuigen worden altijd in een tweetal ingezet.

Gerelateerde berichten