Amerikaanse defensie test vliegende Black Hawk zonder piloot

DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft voor het eerst een Black Hawk-helikopter laten vliegen zonder piloot. Volgens DARPA vond de eerste volledig autonome vlucht van een Black Hawk-helikopter zaterdag al plaats bij een militair vliegveld in de staat Kentucky. Nadat de eerste vlucht een succes was, werd de vlucht nog eens uitgevoerd op maandag.

De technologie waarmee de helikopter was uitgerust heet de Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS). Het is op termijn de bedoeling dat ALIAS bemande vliegtuigen en helikopters kan uitrusten met autonome capaciteiten. Een DARPA-woordvoerder zegt dat ALIAS “vliegen zowel slimmer als veiliger” moet maken.

Het is echter niet de eerste keer dat een Black Hawk zichzelf vliegt. Vorig jaar werd een autonome vlucht uitgevoerd onder toezicht van twee piloten. De vluchten dit weekend waren de eerste waar geen piloten bij waren. De vluchten werden alleen vanaf de grond in de gaten gehouden.

Gerelateerde berichten