Defensie draagt verder bij aan versterking NAVO

Defensie levert een verdere bijdrage aan de versterking van de afschrikking en de verdediging van de NAVO. Het gaat om een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst, varende role-2 capaciteit (vergelijkbaar met een veldhospitaal), en het fregat Zr.Ms. Van Amstel. Dat schrijven de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vandaag in een brief aan de Kamer.

De eenheden kunnen worden ingezet als de Noord-Atlantische Raad (NAR) hiertoe besluit. Zij maken dan deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de flitsmacht van de NAVO.

De role-2 capaciteit is beschikbaar voor aan boord van een fregat. Dit is een ziekenhuis met chirurgische en beperkte intensive care-capaciteit. Ook stelt het kabinet extra inlichtingencapaciteit beschikbaar voor de NAVO.

F-35’s naar Bulgarije
In april en mei worden vanuit Bulgarije 2 F-35 jachtvliegtuigen ingezet, inclusief ondersteunend personeel. De vliegtuigen voeren dan zogeheten Quick Reaction Alert-taken uit. Het is de eerste keer dat Defensie de F-35 inzet.

Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam wordt met landingsvaartuigen en Cougar-transporthelikopters al ingezet. Zr.Ms. Van Amstel is vandaag vertrokken om de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) te versterken. Dit is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. Nederland voert hier dit jaar het commando over. Zr.Ms. Rotterdam is nu nog het tijdelijke vlaggenschip van de groep, die in het Verenigd Koninkrijk wordt aangestuurd.

Eerder meldde Defensie al dat de landmacht 2 teams paraat heeft voor psychological operations and human intelligence.

Preventieve maatregelen
De bijdragen maken deel uit van een gebalanceerd internationaal pakket aan preventieve militaire en niet-militaire maatregelen. Deze zijn gericht op de-escalatie van de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en versterking van de afschrikking en verdediging van de NAVO.

Militaire goederen
Bij Nederland ligt ook een verzoek voor de levering van militaire goederen. Defensie inventariseert op het moment welke goederen Nederland zou kunnen leveren. Vervolgens zullen eventuele leveringen zorgvuldig getoetst worden aan de Europese criteria voor wapenexportcontrole.

Gerelateerde berichten