Lancering eerste nanosatelliet Luchtmacht een feit

De eerste nanosatelliet van de luchtmacht die afgelopen woensdag 30 juni is gelanceerd, heeft voor het eerst contact met het grondstation bij het Logistiek Centrum Woensdrecht in Dongen. De data wordt in goede orde ontvangen; missie geslaagd! De BRIK-II werd boven zee ter hoogte van Los Angeles van onder de vleugel van een aangepaste Boeing 747 door een air-to-orbit tweetrapsraket de ruimte ingeschoten. Hier zweeft hij nu op 500 kilometer hoogte in een baan om de aarde.
Kijk hier de video van de landering
(Video: Virgin Orbit by MinDef.)

In eerste instantie stond de lancering gepland voor 2019 maar is door vertraging in de ontwerpfase uitgesteld naar 2021. De lancering is, naast in de VS en TU-Delft, ook in Dongen op de voet gevolgd. Hier is het 982 Squadron (Technologie & Missie-ondersteuning) van het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) gevestigd. Zij ontwikkelden samen met de TU Delft de Store en Forward radio-apparatuur aan boord van de BRIK-II.

De BRIK-11 kan radiogolven detecteren zodat de Luchtmacht een gebied beter in kaart kan brengen. Daar is vraag naar, want inmiddels zijn er allerlei internationale verdragen afgelopen die gericht waren op het controleren van het wapenarsenaal van landen. Voor het in stand houden van een effectieve lucht- en raketverdediging is dat van groot belang. Ook kunnen nanosatellieten een rol spelen bij het opsporen van onderzeeboten.
BRIK-II is een proefmodel, deels in house ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met diverse partners. Het project vormt volgens Projectleider luitenant-kolonel Bernard Buijs de opmaat voor de lancering van twee operationele satellieten medio 2022.

Uitgebreid artikel in Vliegende Hollander hier te lezen.

Gerelateerde berichten