Extra toezicht rond militair oefendorp Marnewaard

Het toezicht in en rond het militaire oefendorp bij Marnewaard wordt verscherpt omdat een toenemend aantal bezoekers zich niet aan de regels houdt. Wie de regels aan zijn laars lapt riskeert een bekeuring.

Met regelmaat treft de Koninklijke Marechaussee mensen aan tot zelfs in het oefendorp, dat verboden terrein is voor publiek. ,,Daar wordt geoefend door militairen. Het is gevaarlijk als daar publiek rondloopt of fietst’’, aldus een woordvoerder.

Vernielingen in oefendorp
In het dorp zijn ook vernielingen aangericht aan oefenpanden en straatmeubilair. ,,Helemaal reden voor ons om extra toezicht te houden. Wie in het dorp rondloopt zonder geldige reden krijgt een proces-verbaal.’’

Bepaalde delen van de natuur rond het oefendorp zijn opengesteld voor publiek. Door corona is het net als in veel andere bosgebieden ook in de Marnewaard drukker geworden. ,,Militaire voertuigen hebben altijd voorrang, maar krijgen dat vaak niet. Je moet er toch niet aan denken dat een fietsers onder een pantserwagen komt. We gaan strenger handhaven.’’
Advertentie

Loslopende honden
Steeds meer bezoekers gaan ook van de paden af en laten hun honden los lopen. ,,Honden in dit gebied moet aangelijnd zijn van maart tot en met augustus’’, aldus de woordvoerder.
Het aantal militaire trainingen op oefenterreinen in Nederland is toegenomen omdat defensie-medewerkers door de coronacrisis minder naar het buitenland kunnen. ,,Die oefeningen doet defensie in haar eigen bubbel. Publiek moet uit de buurt blijven.’’

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Gerelateerde berichten