Gilze-Rijen neemt in Nederland eerste nieuwe reminstallatie jachtvliegtuigen in gebruik

Na de laatste testen met een F-16 is op vliegbasis Gilze-Rijen de eerste nieuwe vliegtuig-afreminstallatie van defensie in gebruik genomen. Het is de eerste van zestien installaties die op de militaire vliegvelden in Nederland geïnstalleerd worden. Voor de omgeving betekent het minder overlast, nu de hoofdbaan na drie maanden weer gebruikt kan worden.

Het huidige remsysteem voor gevechtsvliegtuigen is verouderd. De installatie die aan het begin en aan het einde van een start- en landingsbaan geplaatst wordt kan een jachtvliegtuig of andere vliegtuigen die een haak hebben gemonteerd in een noodgeval bij start of landing veilig tot stilstand brengen.

Computergestuurd
De piloot kan bij een calamiteit met het nieuwe systeem de vanghaak inzetten. Die grijpt de afremkabel. De computer berekent automatisch hoeveel kracht de remtrommels moeten inzetten. Als het vliegtuig stil staat, rolt een elektromotor de kabel op, zodat het systeem klaar is voor de volgende actie.

De start- en landingsbaan van vliegbasis Gilze-Rijen kan van beide zijden door jachtvliegtuigen aangevlogen worden. Daarom is de hoofdbaan uitgerust met twee afreminstallaties

Alle winterspeelgoed vind je bij bol.com

Gerelateerde berichten