Infanteriebataljon ontvangt als 1e nieuwe helm en uitrusting

Militairen van 12 Infanteriebataljon in Schaarsbergen hebben vandaag hun nieuwe gevechtsuitrusting en helm gekregen. De luchtmobiele eenheid ontving de 1e 40 pakketten en kreeg gelijk uitleg over het gebruik van de uitrustingsstukken. Vanaf nu krijgen wekelijks tientallen (oplopend tot 400) militairen hun spullen vanuit het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf van Defensie. Te beginnen met eenheden die binnenkort worden uitgezonden.

Directeur Wapensystemen brigadegeneraal Ernst Dobbenberg: “Goede persoonlijke gevechtsuitrusting is essentieel. Bij het regelen van nieuwe uitrusting en helmen voor duizenden militairen komt veel kijken en dit kost tijd. Ik snap dat mensen af en toe ongeduldig worden, maar stapje voor stapje gaat het de goede kant op. Het is mooi dat mensen dit nu tastbaar ervaren. Het gaat ook echt om hoogwaardige spullen, die militairen helpen om hun werk nog beter te doen.”

Omvangrijke logistieke operatie
De verstrekking van de gevechtsuitrusting en helm is een omvangrijke logistieke operatie. Met de maximale capaciteit van 400 pakketten per week duurt de verstrekking zo’n 2 tot 3 jaar. Hierbij is geen rekening gehouden met onvoorziene tegenslagen zoals corona.

Onder de naam Soldier Transformation OnGoing (STRONG) krijgen operationeel geplaatste militairen:

helm
laarzen
gevechtskleding
gevechtsuitrusting
De helm, laarzen en gevechtskleding uit dit programma zijn ook bedoeld voor alle militairen.

8 types laarzen
In de huidige planning komen de laarzen dit jaar beschikbaar. Iedere militair krijgt een laars die bij zijn/haar functie past. Bij elk van de 8 types laarzen is keuze uit 3 merken. De verstrekking hiervan gaat voor een groot deel van de operationeel geplaatste militairen via het inmeten in de STRONG-schoenenpasmobiel. Die komt op de kazernes langs. Later krijgen de andere militairen de nieuwe laars bij de reguliere vervanging van hun huidige exemplaren. Of als zij op oefening/uitzending gaan en daar specifieke laarzen voor nodig hebben.

Hoge korting op laptops bij bol.com

Tussenoplossing voor kleding
De nieuwe gevechtskleding laat nog enkele jaren op zich wachten. Wel start binnenkort de verstrekking van het interim NFP-kledingpakket. Dit begint half februari met de combat shirts met NFP-camouflage die al horen bij de nieuwe STRONG-gevechtskleding.

Uitrusting is aanpasbaar

De nieuwe uitrusting is een zogenoemd modulair systeem. Dit betekent dat de militair zaken toevoegt of weglaat, afhankelijk van de situatie en de opdracht. Het optimaal profiteren van alle verbeteringen vraagt enige uitleg. Hiervoor zijn binnen Defensie ruim 300 kerninstructeurs opgeleid. Die geven een instructie bij de verstrekking.

Gerelateerde berichten